Блог Как да стана инфлуенсър?

Как да стана инфлуенсър?

Инфлуенсърите ежедневно получават десетки и дори стотици въпроси от последователите си в социалните мрежи. Препоръки за различни продукти, опит с дадени услуги, дори и молби за съвети, касаещи много лични въпроси. Tемите, на които си комуникираме с аудиторията си са безкрайни. Но има един въпрос, който неминуемо се откроява, защото е най-често задаваният. Често се шегуваме, че ако получавахме по левче за всеки път, когато някой ни попита „Как мога да стана и аз инфлуенсър?“ , бихме могли спокойно да събираме по една работна заплата ежемесечно.

Да, наистина изглежда толкова лесно да имаш хиляди последователи и единственото, което се очаква от теб, е да пускаш периодично симпатични снимки... Това е причината за все повече хора „инфлуенсър“ да е мечтана професия. А истината е, че за да се стигне дотук е необходимо много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Oтговорът на въпросa "Как да стана инфлуенсър" е твърде труден и комплексен и факторите са прекалено много. На практика всеки може да стане инфлуенсър. Доказват го безбройните Instagram звезди от животински произход и дори неодушевени предмети със стотици хиляди последователи. Щом един таралеж може да бъде инфлуенсър, защо да не можете и вие?

И тук идва моментът на истината – с какво именно този таралеж, а не някой от милионите му събратя из горите, е успял да стане известен? Е, същото е и при хората – не е достатъчно просто да съществувате и да имате достъп до социалните мрежи. Не е дори и до умението ви да правите хубави снимки или клипчета. Трябва да имате идея, креативност, постоянство, търпение, готовност да инвестирате... и познания за начина, по който функционира дадената платформа, в която имате желание да пробиете.

Нека започнем с идеята. Какво ще стои зад вашия профил? Какво ще ви отличи сред всички останали? Това е първото нещо, което трябва да изясните за самите себе си. Открийте нещо, което ви вълнува истински и следвайте тази линия в развитието на профила си, защото именно това, което ви харесва, няма да ви омръзне твърде скоро.

Креативността е ключова. Ако не ви хрумват съвсем естествено идеи как да разнообразите съдържанието си и да го направите интересно, много скоро ще ви бъде все по-трудно да поддържате линията, която сте си избрали да следвате.

Постоянството е решаващо за създаването на инфлуенсърски профил. Освен, ако не сте звезда, известна и извън социалните мрежи, едва ли ще успеете да привлечете десетки или стотици хиляди последователи, поствайки само 2-3 пъти в месеца.

Това ни води и до следващата точка – търпението. Дали сте сърцето и душата си за своя мечтан инфлуенсърски профил, а вече половин година не можете да стигнете до 1000 последователя? Добре дошли в клуба! Истината е, че хубавите неща не стават бързо и понякога са необходими години на идеи, креативност и постоянство, за да успеете наистина да развиете една голяма общност от хора, които ви харесват и следват.

Инвестицията... Тя може да бъде финансова, а може да бъде и емоционална. Инвестиция на труд, време, усилия. А в най-честия случай на всичко изброено накуп. Не разчитайте, че още със създаване на профила ви ще започнат да валят оферти за безплатни продукти, пътешествия, събития и други интересни неща. Докато това се случи, ще се наложи да вложите немалко средства, за да осигурите какво интересно да показвате на аудиторията си в месеците или дори годините, докато добиете необходимата популярност. Инвестицията в снимачна техника, инвентар и пр. също е ключова. В повечето случаи, теглейки чертата след първата година (или няколко) ще се окаже, че сте вложили много повече от това, което сте спечелили. Именно затова е толкова важно да харесвате това, което правите. Да публикувате за собствено удоволствие, а не като самоцел да станете инфлуенсър. Защото иначе вероятността да се разочаровате и откажете преди да сте успели е твърде голяма.

И не на последно място идва най-важното – познанието за социалната мрежа, в която градите своя инфлуенсърски образ. Всяка платформа има своите особености и алгоритми и ако не се научите как да взимате максимума от тях, много вероятно е всички положени усилия да отидат на вятъра. Отделете си време да четете информация от достоверни източници, да експериментирате, да се научите да управлявате алгоритмите така, че да работят във ваша полза.

Успеете ли да изпълните всичко това, то гарантирано рано или късно усилията ви ще бъдат възнаградени.

Сподели: